Αειφορία & Γαλλικές Γαστρονομικές Τεχνικές στην Ελληνική Κουζίνα

Στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες τα ζητήματα βιώσιμης (αειφόρου/ sustainable) γαστρονομικής ανάπτυξης και λιτής διαχείρισης (lean management) αποτελούν προτεραιότητα για τους επιχειρηματίες στην βιομηχανία του Τουρισμού & Επισιτισμού. Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και ο Ο.Η.Ε. ανέδειξαν το έτος που διανύουμε ως Παγκόσμιο Έτος αειφόρου Τουρισμού: http://media.unwto.org/press-release/2015-12-07/united-nations-declares-2017-international-year-sustainable-tourism-develop.

Η Etoile διαγιγνώσκει την ανάγκη της αγοράς, παρατηρεί τις προτεραιότητες πριμοδότησης της αειφορίας από την Ε.Ε., και ηγείται των εξελίξεων στις νέες γαστρονομικές και επιχειρηματικές τάσεις για την αειφόρο γαστρονομία, και διοργανώνει Σεμινάριο-Εργαστήριο ακριβώς με αυτό το αντικείμενο, με ειδική έμφαση στην μίξη τεχνικών (fusion) γαλλικής και ελληνικής κουζίνας.

Στα δυνατά σημεία του Σεμιναρίου-Εργαστηρίου συμπεριλαμβάνεται το ότι o Εισηγητής είναι ο Executive Chef, ‘πρέσβης της ελληνικής κουζίνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο’, (http://tvxs.gr/news/taksidia/h-elliniki-gastronomia-sto-eyropaiko-koinoboylio) κος Μάνος Μακρυγιαννάκης http://www.greekgastronomyguide.gr/manos-makrygiannakis-o-presvis-mas-sti/). Πρόκειται για μία συνέργεια της Etoile by les Chefs με την Sustainable Food Movement in Greece.

Η διάρκεια του Σεμιναρίου-Εργαστηρίου θα είναι 9 ώρες, και συγκεκριμένα: 20/11/2017 (15.00-16.00 παρουσίαση αρχών αειφόρου γαστρονομίας που θα παρουσιαστεί από το Ιδρυτικό Μέλος της Sustainable Food Movement in Greece, Vee Bougani (M.sc) (16.00-20.00 εργαστήριο παρασκευών) & 21/11/2017 (15.00-19.00 εργαστήριο παρασκευών).

Αναλυτικότερα, η ύλη του Εργαστηρίου περιλαμβάνει στη βάση της φιλοσοφίας της αειφόρου γαστρονομίας τις εξής παρασκευές:

  • Ratatouille,
  • Κοτόπουλο με μανιτάρια,
  • Σαρδέλες παστές,
  • Χοιρινό με ψήσιμο 12 ωρών

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν:

  • Γαλλικές τεχνικές κοπών,
  • Έξυπνη αξιοποίηση πρώτων υλών,
  • Τεχνικές αποθήκευσης, συντήρησης,
  • Δημιουργία συνταγών χαμηλού κόστους παρασκευών, αξιοποίηση leftovers
  • Αειφόρος διαχείριση προσωπικού επαγγελματικής κουζίνας
  • Διαδραστική δημιουργία ομάδας μέσω μικρο-project
  • Περιβαλλοντικός αντίκτυπος στην ευρύτερη κοινότητα

Oι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα λάβουν επιπλέον:

  • Υλικό της παρουσίασης
  • Βεβαίωση παρακολούθησης υπογεγραμμένη από τον Chef Εισηγητή
  • 2 συνταγές του Chef εισηγητή βασισμένες στη φιλοσοφία της αειφόρου γαστρονομίας
  • 10% έκπτωση σε μελλοντικά μέσα στο έτος εκπαιδευτικά σεμινάρια της ‘Sustainable Food Movement in Greece’ για τα οποία φέρει την ευθύνη τήρησης, διοργάνωσης και διεξαγωγής αποκλειστικά η Sustainable Food Movement in Greece’.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Μάνος Μακρυγιαννάκης
Executive Chef, Ιδιοκτήτης Ελληνικού Εστιατορίου Philema (Βρυξέλλες).