Συνταγή για GINGERBREAD!

Τα gingerbread cookies είναι τα παραδοσιακά, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στοιχεία, γνωστά ιδιαιτέρως στη Γερμανία! Πρόκειται για δημιουργίες εξαιρετικής τέχνης, που έχουν μακρά παράδοση.

Το 17ο αιώνα, η Νυρεμβέργη ήταν το κέντρο του gingerbread,  λόγω των καταπληκτικών δημιουργιών που έφτιαχναν οι αρτοποιοί της. Οι φιγούρες από gingerbread έγιναν δημοφιλείς όταν άρχισαν να παρουσιάζουν ήρωες από το παραμύθια των αδελφών Γκριμ και κυρίως από το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ.

Οι σπουδαστές  Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ Etoile με επικεφαλής τον καθηγητή και Executive Pastry Chef κ. Νίκο Γουρζή, γνώρισαν τη μακρά παράδοση των gingerbread και δημιούργησαν ένα μοναδικό σπίτι από gingerbread ενόψει των εορτών.

Απολαύστε το φωτογραφικό υλικό και δοκιμάστε να τα φτιάξετε κι εσείς ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής.


Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο: Το τοποθετούμε μέσα σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά και το λιώνουμε. Όταν κρυώσει το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά
  • 700 γρ. μελάσα
  • 120 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 33 γρ. νερό
  • 30 γρ. αυγά
  • 1 γρ. βανίλια άρωμα σε υγρή μορφή: Προσθέτουμε και τα αφήνουμε να ενσωματωθούν πολύ καλά μεταξύ τους. Στη συνεχεία προσθέτουμε:
  • 4 γρ. σόδα σκόνη
  • 7γρ. baking powder
  • 3 γρ. κανέλλα σκόνη
  • 3 γρ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 3 γρ. μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 6 γρ. τζίντζερ σκόνη

Τα αφήνουμε να ανακατευτούν και αυτά πολύ καλά μεταξύ τους και τέλος προσθέτουμε:

  • 600 γρ. αλεύρι μαλακό και μόλις γίνει μια ομοιογενής ζύμη, τη βάζουμε σε μια μπασίνα με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε σε σχήματα της αρέσκειας μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ντεκοραρουμε με αυγόγλασο ή πάστα ζαχαροπλαστικής ή και τα δυο.

Τμήμα ΖΑΧΔ1

Μαθητές:

  • Μπαλκάμου Κατερίνα
  • Χατζηγεωργίου Αλεξάνδρα
  • Αθανασίου Νίκος

Καθηγητής: Γουρζής Νίκος