Κοτόπουλο Χριστουγεννιάτικο με φρουτένια γέμιση και σάλτσα μαυροδάφνης με τζίντζερ

Κοτόπουλου Χριστουγεννιάτικο με φρουτένια γέμιση και σάλτσα μαυροδάφνης με τζίντζερ

Χρόνος προετοιμασίας: 90’
Χρόνος ψησίματος: 180’
Βαθμός δυσκολίας: 4

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 κοτόπουλο Πίνδος 1,5 κιλά
  • 300 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 50 γρ τριμμένο ξερό κρεμμύδι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 25 γρ φρέσκο βούτηρο
  • 1/2 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
  • 50 γρ κονιάκ
  • 2 κτγ σταφίδες μαύρες
  • 1 κτγ σταφίδες ξανθές
  • 4 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 4 ξερά βερύκοκα χωρίς το κουκούτσι
  • 1 κτσ ξασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1 κτσ χονδροκομμένη καρυδόψυχα
  • 10 καθαρισμένα κάστανα
  • 1 πρέζα τριμμένη κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
  • 2 κόκκους μπαχάρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

  • 2 κτσ βούτηρο
  • 1 κτγ τριμμένο τζίντζερ
  • 1 μικρό μπουκάλι μαυροδάφνη
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κτσ κομμένο δενδρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι,σωτάρουμε το κρεμμύδι και κατόπιν τον κιμά μέχρι να ροδοκοκκινίσει,ρίχνουμε κομμένα στην μέση τα βερύκοκα και τα δαμάσκηνα.Ρίχνω τις δύο ειδών σταφίδες,την καρυδόψυχα,τα αμύγδαλα και τα κάστανα.Συνεχίζουμε το σωτάρισμα και σβήνουμε με το λευκό κρασί,μετριάζουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε.Ρίχνω το αλάτι,το πιπέρι,την κανέλα,το γαρίφαλο και το μπαχάρι και ανακατεύω.Σβήνω με το κονιάκ,αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και ρίχνουμε το φρέσκο βούτηρο μέχρι να λειώσει.

Πλένουμε το κοτόπουλο,προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά και εσωτερικά,ανακατεύουμε την μία κουταλιά βούτυρο με το δενδρολίβανο και αλείφουμε το κοτόπουλο.Το γεμίζουμε με την φάρσα μας,του δένουμε τα πόδια και τις φτερούγες με σπάγγο,το βάζουμε σε ταψί με το νερό και όλη την μαυροδάφνη και ψήνουμε στους 180 C για περίπου 1 και μισή ώρα.

Για την σάλτσα. Στραγγίζουμε τα υγρά από το ταψί. Σωτάρουμε με την μία κουταλιά βούτυρο το τριμμένο κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο. Ρίχνουμε τα υγρά του ταψιού και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει.