Kάντο όπως ο Chef μας! Καλοκαιρινές προτάσεις στη γαστρονομία με βάση τα προϊόντα της Unilever

 Καλοκαιρινές προτάσεις στη γαστρονομία με βάση τα προϊόντα της Unilever

Σάλτσα Σπετζοφάι

Μια σάλτσα που οι σπουδαστές των τμημάτων Μαγειρικής Etoile παίζουν στα δάχτυλα τους!

Υλικά

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 κουτί χυμός τομάτας Pummaro
1 μέτρια μελιτζάνα
1 κ.γ μπούκοβο καυτερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 χωριάτικο λουκάνικο φρέσκο
30 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ ψιλοκομμένο δυόσμο
20 ml κόκκινο κρασί

Extra:
4 αυγά ( 1 ανα μερίδα)
1 συσκευασία σιουφικτά (1 κιλό)
Πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε θερμαίνοντας μια ρηχή κατσαρόλα στην οποία θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο και θα σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια αφαιρούμε το έντερο από το λουκάνικο και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Συνεχίζουμε τo σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι το λουκάνικο γίνει όπως ό κιμάς. Μετά από 3 λεπτά και αφού έχει πάρει λίγο χρώμα το κρέας από το λουκάνικο, προσθέτουμε σε κυβάκια την κόκκινη και πράσινη πιπεριά όπως και το σκόρδο Περιμένουμε 2 λεπτά και προσθέτουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια. Σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το χυμό τομάτας pummaro, το μπούκοβο και ελάχιστο νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα και χαμηλώνουμε τη φωτιά για μισή ώρα. Στο τέλος διορθώνουμε τα αλατοπίπερα και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φρέσκα μυρωδικά.

Για το στήσιμο, βράζουμε τα σιουφικτά στον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε απευθείας στη σάλτσα ανακατεύοντας καλά να πάει σάλτσα παντού.

Σερβίρουμε με ένα τηγανητό αβγό από πάνω ή όπως στη φωτογραφία. Στα must είναι να ρίξουμε λίγο τριμμένη φέτα και να πασπαλίσουμε με γλυκιά πάπρικα.

Μοσχαρίσιο φιλετο με σαλτσα κρασιού και ντολμά κρεμμύδι

Ένα αγαπημένο πιάτο όπως το ετοιμάζουμε στα εργαστήρια της Etoile  με την καθοδήγηση του Executive Chef Σταύρου Κουστένη

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε 4 κομμάτια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. βούτυρο, κρύο
  • 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. μαυροδάφνη
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο Κnorr
  • 20 γρ. μουστάρδα Ντιζόν

Υλικά για κρεμμυδοντολμά:

  • 8 κρεμμύδια μεγάλα
  • 1 φλιτζ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φλιτζ. χυμός ντομάτας
  • 1 ντομάτα μεγάλη ώριμη ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αλατίζουμε τα φιλέτα και από τις 2 πλευρές.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλέτα -και από τις 2 πλευρές- μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και με ένα κουτάλι βρέχουμε τα φιλέτα με το λιωμένο βούτυρο διαρκώς για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C, στον βαθμό ψησίματος της αρεσκείας μας.

Πετάμε τα λίπη από το τηγάνι αφήνοντας μόνο 1-2 κουταλιές. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί σχεδόν εντελώς. Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί κατά τα ¾ περίπου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το θυμάρι και το υπόλοιπο βούτυρο και ομοιογενοποιούμε. Επιστρέφουμε τα φιλέτα στο τηγάνι και επικαλύπτουμε με τη σάλτσα.

Εκτέλεση κρεμμυδοντολμά:

Καθαρίζουμε τα 8 κρεμμύδια και τα βάζουμε σε κοχλάζαν νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.Τα σουρώνουμε σε τρυπητό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει κι αυτό. Έπειτα, προσθέτουμε τις ντομάτες (φρέσκια και χυμό), τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου 15 λεπτά.

Αδειάζουμε τα κρεμμύδια από τα εσωτερικά φύλλα. Να μείνει κάθε κρεμμύδι με το πολύ 2 φύλλα. Γεμίζουμε με κουτάλι τα κρεμμύδια με τη γέμιση και τα τοποθετούμε σε ταψί. Περιχύνουμε με 1 ποτήρι νερό και λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ώρα.
Σερβίρουμε ζεστά ή και κρύα.