Ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός και η επίσκεψη του στην Etoile

Ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός και η επίσκεψη του στην Etoile

Μια σημαντική απώλεια για τον κόσμο της μαγειρικής και του πνεύματος καταγράφουμε αυτές τις ημέρες, καθώς πρόσφατα απεβίωσε ο  γνωστός Μοναχός του Αγίου Όρους, Επιφάνιος Μυλοποταμινός μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και σε ηλικία 64 ετών.

Ο Επιφάνιος, κοσμοπολίτης Γέροντας γνωστός για τις δραστηριότητες του στη μαγειρική και την αφοσίωση του στους κανόνες της καλογερικής, άνοιξε τον αγιορείτικο μοναχισμό διεθνώς και σε πτυχές όπως η διατροφή μέσα από εκδόσεις του και μέσα από το καθημερινό έργο του και την γνησιότητα του χαρακτήρα του.

Το πάθος του για τη μαγειρική και την καλογερική τον οδήγησε να δημιουργήσει το πρώτο οινοποιείο του Αγίου Όρους στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, γνωστό ως Μυλοπόταμος και να παράγει το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί με ετικέτα από το Άγιο Όρος. Μέσα από το πρόσωπο του και την κοσμοπολίτικη δραστηριότητα του έγινε γνωστή η κουζίνα του Αγίου Όρους και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο. Το 2016 στο παγκόσμιο συνέδριο αρχιμαγείρων «Worldchefs Congress & Expo», που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσίασε τη μαγειρική του Αγίου Όρους σε 1.600 σεφ από όλον τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αρθρογραφούσε στον γαστρονόμο και ποτέ δε σταμάτησε να σαγηνεύει τον κόσμο της μαγειρικής με τα μυστικά της αγιορείτικης κουζίνας.

Η κοινότητα της  Etoile είχε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίσει καθώς ο Γέροντας Επιφάνιος είχε επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Σχολής για να μας μεταδώσει το φως των μαγειρικών του γνώσεων, συμβουλές για την απλότητα και αυθεντικότητα στην μαγειρική, αρετές που διαπερνούσαν και το χαρακτήρα του. Άφησε παρακαταθήκη πλήθος από συνταγές και ένα πλούσιο έργο σημείο αναφοράς για τους σπουδαστές και τους Chefs μας.