Στέφανος Σμπόνιας: ο Pastry Chef της Εtoile αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας!

pastry chef

Στέφανος Σμπόνιας: ο αγαπημένος Pastry Chef της Εtoile αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας!

Έχει ξεχωρίσει ως πολλά υποσχόμενος Pasty Chef –ήδη από τα 25 του χρόνια!. Έχει χαρακτηριστεί ότι ανήκει στην Dream Team των Ελλήνων Ζαχαροπλαστών (fnl guide) και σήμερα υπογράφει τα επιδόρπια του εστιατορίου Premiere: ο λόγος για τον Pastry Chef Στέφανο Σμπόνια που βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή της Etoile και από τη θέση του εκπαιδευτή μυεί καθημερινά τους σπουδαστές της Σχολής στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής τέχνης και της αρτοποιίας.

Κάπου ανάμεσα στην Etoile by Les Chefs και στο Athenaeum Ιntercontinental όπου εργάζεται σήμερα, τον συναντήσαμε και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τα μυστικά του επαγγέλματος, να μας εμπνεύσει με την ιστορία της επιτυχίας του και να μας εξηγήσει ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά μιας τέτοιας γλυκιάς ιστορίας.

pastry chef

Τι σας ενέπνευσε να γίνετε επαγγελματίας Pastry Chef;
Από μικρή ηλικία είχα το μικρόβιο του ζαχαροπλάστη, ήμουν το παιδί που τρύπωνα συνέχεια στην κουζίνα για να βοηθήσω… Δεν θα ξεχάσω ακόμα τον ενθουσιασμό μου όταν ετοίμαζα το πρώτο μου γλυκό, μια τούρτα γενεθλίων. Bέβαια, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά όλη αυτή η ακρίβεια που χρειαζόταν και το ποσό εύκολα μπορούσε να γίνει ένα λάθος με ενθουσίασε. Οπότε, η πορεία μου ξεκινάει από τόσο πίσω και η ενασχόληση μου με τη ζαχαροπλαστική είχε συνδεθεί με πολλές αγαπημένες στιγμές και εποχές στην ζωή μου ήδη πριν γίνει επάγγελμα.

Πώς είναι η επαγγελματική καθημερινότητα ενός Pastry Chef;

Σε αυτό το επάγγελμα, έχουμε να διανύσουμε ημέρες γεμάτες και απαιτητικές. Από νωρίς το πρωί ξεκινάω με τους σπουδαστές μου στην Etoile και έπειτα συνεχίζω μέχρι αργά το βράδυ στο εστιατόριο. Ακούγονται πολλές ώρες εργασίας, αλλά είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Προφανώς υπάρχει και η σωματική κούραση αλλά αν κάνεις αυτό που σου αρέσει και αγαπάς η κούραση ξεχνιέται. Τα πρωινά παίρνω ενέργεια από τις επίμονες ερωτήσεις και τον ενθουσιασμό των σπουδαστών μου, και το βράδυ από τη χαρά της δημιουργίας!

Τι είναι πιο σημαντικό για έναν επιτυχημένο Pastry Chef, το ταλέντο ή η καλή εκπαίδευση;
Η σωστή εκπαίδευση είναι πιο σημαντική από το ταλέντο και προέχει να πάρει κανείς τις σωστές βάσεις, την γνώση και την τεχνική. Το ταλέντο είναι σίγουρα μεγάλο προσόν, ωστόσο, αν δεν το πλαισιώσει κανείς με την απαραίτητη εκπαίδευση μπορεί να χρειαστεί πολλή σκληρή εργασία για να αναδειχθεί. Έτσι, ο δρόμος είναι πιο βατός αν λάβει κανείς τη γνώση και την πρακτική εξάσκηση που απαιτείται μέσω ενός Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ή ενός προγράμματος, και είναι προφανές ότι αν συνδυάσει κανείς την εντατική δουλειά και την σωστή εκπαίδευση μπορεί να εξελιχτεί πιο γρήγορα και πιο σωστά. Βέβαια εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και ο χαρακτήρας, η επιμονή…

Τι θα συμβουλεύατε έναν σπουδαστή που θέλει να επιτύχει στο επάγγελμα;

Αυτό που προσπαθώ να μεταδώσω καθημερινά στους σπουδαστές της Etoile είναι ότι το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να αγαπούν αυτό που κάνουν, να είναι πολύ προσγειωμένοι και να έχουν τα αυτιά και τα μάτια τους ορθάνοιχτα. Χτίζοντας ένα καλό επαγγελματικό και χαμηλών τόνων χαρακτήρα έχουν μόνο να κερδίσουν στον χώρο. Επίσης, είναι σημαντικό να στηρίξουν την επιλογή τους μέχρι τέλους και να θέσουν από τώρα τους στόχους τους –όσο υψηλοί και να είναι. Σε αυτή την πορεία είναι απαραίτητο να έχουν τα μάτια τους στο στόχο και να προσπεράσουν τις δυσκολίες –που στο επάγγελμα μας είναι πολλές-. Τα ωράρια είναι απαιτητικά και πολλές φορές οι συνθήκες εργασίας στην κουζίνα είναι απαιτητικές.. η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις, ωστόσο είναι τόσο μεγάλη η χαρά της δημιουργίας που λαμβάνει κανείς όταν έχει τα μάτια στραμμένα στο αποτέλεσμα, που αξίζει να προσπεράσει όλα τα πρακτικά εμπόδια για αυτές τις στιγμές.

Γιατί ένας σπουδαστής της Etoile έχει προβάδισμα στον χώρο;

Η εκτεταμένη εμπειρία που αποκτά κανείς στα εργαστήρια  της Etoile by Les Chefs και μάλιστα δίπλα στους ειδικούς, η εξειδικευμένη γνώση πάνω σε ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην εργασία μας εμείς  οι ζαχαροπλάστες, είναι μόνο μερικά από τα εφόδια που έχει να δώσει η Etoile σε έναν νέο που ξεκινά την καριέρα του. Σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, ένας σπουδαστής εδώ φτιάχνει περισσότερες από 400 παρασκευές το χρόνο.. Αυτό και μόνο του δίνει τόσο την αυτοπεποίθηση και τον αέρα όσο και τη γνώση να σταθεί με επιτυχία σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον και να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της συγκεκριμένης εργασίας.

Έπειτα, είναι σημαντικό ότι ένας σπουδαστής της  Εtoile έχει πολλές ευκαιρίες δικτύωσης και μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο δίκτυο συνεργασιών της Σχολής. Όλοι οι σπουδαστές αποκτούν σημαντική δικτύωση στο χώρο, τόσο μέσω των εκπαιδευτών τους, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων που διοργανώνονται, όσο και μέσω της πρακτικής τους άσκησης σε επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ευκαιρίες που προσφέρονται σε καθημερινή βάση είναι πολλές, το ζητούμενο είναι να τις εντοπίσει κανείς και να τις αξιοποιήσει σωστά.

Ποιο επεισόδιο της καριέρα σας δεν θα ξεχάσετε πότε;
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πόσο μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ένιωσα την πρώτη φορά που με φώναξε έξω στη σάλα πελάτης για να με συγχαρεί για την δουλειά μου!