Οινοποιεία

Οι επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνείς Αρχιμάγειρες της Etoile ελέγχουν εξονυχιστικά όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια της σχολής για την ποιότητά τους και την ασφάλεια στην παρασκευή και μετακίνησή τους. Όλοι οι προμηθευτές και χορηγοί των εργαστηρίων μας είναι ελεγμένοι για την ασφάλεια των τροφίμων και των προϊόντων τους με τις πιο αυστηρές διαδικασίες, διαθέτοντας υποχρεωτικά αναγνωρισμένη πιστοποίηση HACCP.

Γνωρίστε μερικές από τις ξεχωριστές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν με θέρμη τις σπουδές Etoile:

H Οινοποιία Μπουτάρη αποτελεί μία από τις ιστορικότερες & μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο του κρασιού. Από το 1879, έχει θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού, έχει συμβάλλει στην αναβίωση και ανάπτυξη γηγενών οινικών ποικιλιών και επενδύει συνεχώς σε καινοτόμα προϊόντα & υπηρεσίες. Η δραστηριοποίησή της σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η πληθώρα των διακρίσεων που έχει λάβει έως την καθιστούν άξια πρέσβειρα του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Semeli

SEMELI ESTATE … στην καρδιά ενός μοναδικού ελληνικού terroir Το Κτήμα Semeli είναι μία από τις κορυφαίες οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα, με ιδιόκτητους αμπελώνες και ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο που λειτουργεί από το 2003, μέσα στον πιο ποιοτικό αμπελώνα της Νεμέας, το Κούτσι. Με ιστορία να ξεκινάει 39 χρόνια πριν… η εταιρία που δημιουργήθηκε το 1979, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις όσο και για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Το οινοποιείο, χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον με πρωτοποριακή σχεδίαση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια η οποία θεωρείται από τα καλύτερα terroir της Ελλάδας. Η στρατηγική του θέση στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, εξασφαλίζει ένα υγιές οικοσύστηµα – terroir για τους αμπελώνες, αλλά και μία εκπληκτική θέα, που προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτη. Το έτος 2003 το Οινοποιείο της Semeli, λειτούργησε για πρώτη φορά. Τη χρονιά αυτή οινοποιήθηκαν σταφύλια από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης καθώς και Cabernet Sauvignon. To σκεπτικό από την αρχή, ήταν η παραγωγή ποιοτικών οίνων με παράλληλη άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Πλέον αυτού, η ειδική γεωγραφική θέση που επιλέχθηκε για την κατασκευή του οινοποιείου, δηλαδή το Κούτσι της Νεμέας, έχει από παλιά τη φήμη παραγωγής σταφυλιών υψηλής ποιότητας.

Ο Δημήτρης Μίγας είναι γόνος Τυρνάβου, με τον οικογενειακό του αμπελώνα να εκτείνεται σε περισσότερα από 150 στρέμματα στην τοποθεσία «Παλαιός Άμπελος». Πρόκειται για την κοιλάδα μεταξύ του πρόβουνου της Μελούνας, απόληξη του ορεινού όγκου τού Ολύμπου και του Τιταρήσιου, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παραποτάμους του Πηνειού ποταμού. Πλέον το τοπωνύμιο ταυτοποιεί τα κρασιά του Κτήματος του Δημήτρη Μίγα και μαζί τους «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, μεταφέροντας άρωμα Τυρνάβου στις σημαντικότερες οινικές αγορές. Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι γαλλικές Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, αλλά και οι ελληνικές Λημνιώνα και Μοσχάτο Τυρνάβου. Μοναδική φιλοσοφία του Κτήματος είναι αφ’ ενός η ανάδειξη της παράδοσης, και αφ’ ετέρου η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε να παράγει άριστα, ποιοτικά κρασιά. Προκειμένου να εφαρμόζει κάθε επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας κατά την οινοποίηση, αλλά και την ωρίμανση και συντήρηση των κρασιών του, προχώρησε σε μια εκπληκτική για τα δεδομένα της περιοχής επένδυση, δημιουργώντας ένα οινοποιείο πρότυπο, που συμβάλει στα μέγιστα στον οινοτουρισμό της περιοχής, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης.

Σε μια απόσταση μόλις 60 χλμ. από την πολύβουη μητρόπολη των Αθηνών κρύβεται μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας. Στα Μέγαρα, στις ηλιόλουστες πλαγιές των Γερανείων, ανάμεσα στους κόλπους της Σαλαμίνας και της Κορίνθου, στις κοινότητες Πευκενέα και Μούρτιζα , εκτείνονται σε υψόμετρο 400 μέτρων, τα αμπέλια του κτήματος Εύχαρις, συνολικής έκτασης 120 στρεμάτων. Οι συνολικά εννιά ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στο κτήμα (Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc,ροδίτης,Chardonnay,Αγιωργίτικο,Syrah,Merlot,Grenage Rourge),επεξεργάζονται με ξεχωριστή διαδικασία κατά την οινοποίησή τους, ώστε να αναδειχτούν οι ξεχωριστές ιδιότητες της κάθε ποικιλίας. Τα εκλεκτά κόκκινα και λευκά κρασιά Εύχαρις, συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διάφορους διαγωνισμούς κρασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντίστοιχα πολλά είναι και τα διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν διακριθεί καθώς και οι αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας της Ε.Ε. με τις οποίες επιβραβεύτηκαν η φυσική καλλιέργεια, η υγιεινή επεξεργασία και η οικολογική φροντίδα των αμπέλων. Τα κρασιά Εύχαρις είναι ελληνικά κρασιά υψηλής ποιότητας που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε διεθνείς συγκρίσεις.

Ο αμπελώνας του Κτήματος Χατζηβαρύτη αποτελείται από 120 στρέμματα. Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα του σταφυλιού, στη γονιμότητα του εδάφους και στην προστασία του περιβάλλοντος επέλεξε τη βιολογική καλλιέργεια. Το Κτήμα Χατζηβαρύτη εστιάζει την προσοχή του στις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Ροδίτη και Ασύρτικο. Καλλιεργεί και τις γνωστές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignonκαι Merlot σε μικρότερες εκτάσεις. Μύθοι λένε ότι οι αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Negroska από τις οποίες παράγεται ο ΠΟΠ Γουμένισσα Χατζηβαρύτη, ήταν το κρασί της επιλογής του Φιλίππου, του βασιλιά της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πέραν τούτου, τοπικές αφηγήσεις αναφέρουν ακόμη, ότι μεγάλες ποσότητες του κρασιού από την περιοχή μεταφέρθηκαν κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία, επειδή ήταν τόσο εξαιρετικό.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας  περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος.

Η γνώση και η παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία σε συνδυασμό με τη χρήση πιο παραδοσιακών και κλασικών μεθόδων οδηγεί στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών με τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής της Επανομής. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος. Η υψηλή τους ποιότητα και η διαχρονική τους συνέπεια επιβραβεύεται κάθε χρόνο με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Το 30% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη.

Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, που σχεδιάστηκε έτσι για να καλύψει κυρίως δύο σκοπούς: την άψογη οινοπαραγωγική διαδικασία, με πολύ υψηλά στάνταρ σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και συντήρησης του κρασιού και την επισκεψιμότητα, με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.

Στην καρδιά ενός υπέροχου αμπελώνα, στο Μαρκόπουλο, βρίσκεται το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου, το πρώτο βιοκλιματικής σχεδίασης στην Ελλάδα. Με μοντέρνο σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση, το επισκέψιμο αυτό οινοποιείο, που εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο Μάιο, προσφέρεται για επαγγελματικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις που θέλετε να ξεχωρίσουν. Σε τοποθεσία-κλειδί, λίγα χιλιομετρα από το αεροδρόμιο, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μέσω της Αττικής Οδού. Εκτός από το μεγάλο υπαίθριο χώρο που είναι ιδανικός για καλοκαιρινές εκδηλώσεις, στο κτίσμα φιλοξενείται το οινοποιείο, αίθουσα γευσιγνωσίας, στεγασμένη αίθουσα εκδηλώσεων αλλά και κατάστημα όπου μπορείτε να αγοράσετε τις  πολυβραβευμένες ετικέτες του Οινοποιείου Παπαγιαννάκου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να παρακολουθήσουν όλη την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, με ασφάλεια, ακολουθώντας μια προσχεδιασμένη διαδρομή, αλλά και να επισκεφθούν την υπέροχη κάβα παλαίωσης. Σε συνεργασία με επιλεγμένες εταιρείες το Οινοποιείο εγγυάται για τις ξεχωριστές γεύσεις που θα συνοδεύσουν τις υπέροχες και εκλεκτές ετικέτες τους.

…ένα παλιό αγρόκτημα και πολλά αμπέλια γύρω του, μαρτυρούν μία ιστορία και μία παράδοση χρόνων, που κανείς στην οικογένεια δεν θυμάται, πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι, και πάνω από όλα αυτά, η περιοχή της Αρχαίας Νεμέας, όπου η αμπελλοκαλιεργεια συνεχίζεται χωρίς διακοπή για 3.500χρόνια. Το Κτήμα Παλυβού από το 1995, που το παλιό παραδοσιακό πατητήρι αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο οινοποιείο ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών, ξεκίνησε τη νέα του, άκρως δυναμική εποχή του. Σε έναν τόπο, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Ονομασίας Προέλευσης για την σημαντικότερη ίσως Ελληνική ερυθρή ποικιλία το ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες στη ζώνη της ΝΕΜΕΑΣ. Πάνω από 300 στρέμματα φυτεμένα κατά κύριο λόγω με Αγιωργήτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah, έχουν να προσφέρουν απλόχερα οίνους με ονομασία ποιότητας. ΄΄ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ΄΄ Γ. ΠΑΛΥΒΟΣ

Απέναντι από το Παγγαίο όρος, κέντρο Διονυσιακής λατρείας κατά την αρχαιότητα, βρίσκεται το οινοποιείο και οι αμπελώνες του Κτήματος «Τέχνη Οίνου». Ιδιοκτήτες του δύο μηχανικοί, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης. Η ιστορία του ξεκινά το 1993, όταν ο Γ. Παπαδόπουλος από προσωπικό μεράκι και χόμπι αναβιώνει έναν πάλι οικογενειακό αμπελώνα στο Μικροχώρι Δράμας. Δυο χρόνια αργότερα η ενασχόληση και των δυο με το κρασί φέρνει την αγάπη και την ανάγκη δημιουργίας. Η δημιουργία του χρονολογείται το 1995 και συνοδεύεται από τη κυκλοφορία των πρώτων τους κρασιών, τη σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας, που πολύ γρήγορα κατέλαβαν τη θέση τους στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών. Το 1999 κυκλοφόρησε το «Ήδυσμα Δρυός» Chardonnay και σταδιακά προστέθηκαν στην σειρά αυτή το «Ήδυσμα Δρυός» Ασύρτικο, Merlot και Syrah. Το 2011 οινοποιήθηκαν για πρώτη φορά η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο της σειράς «Τέχνη», ενώ οι πιο πρόσφατες κυκλοφορίες είναι η ερυθρή «Touriga Nacional» και το ροζέ «Pink Bang» που παράγονται από την ίδια Πορτογαλική ποικιλία. Σε εξαιρετικές χρονιές κυκλοφορεί το «Νebbio» (από την ποικιλία Nebbiolo) σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Στόχος του κτήματος είναι η ανάδειξη του άριστου εγκλιματισμού συγκεκριμένων κοσμοπολίτικων αλλά και ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού, στο οικοσύστημα της Δράμας, η επένδυση σε νέες τεχνολογίες οινοποίησης αλλά και η εγκατάσταση νέων αμπελώνων που βοηθούν την κάθε ποικιλία να εκφράσει το μοναδικό της χαρακτήρα µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τόσο το οινοποιείο Καμάρα, όσο και οι αμπελώνες του βρίσκονται στο Μελισσοχώρι, ένα μικρό βορειοελλαδίτικο χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη -μόλις 7χλμ μακριά από τον αρχαίο τάφο όπου βρέθηκε ο κρατήρας του Δερβενίου. Η παραγωγή οίνου αποτελούσε μια από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι και το 1914, οπότε και καταστράφηκαν οι αμπελώνες, λόγω της φυλλοξήρας. Έκτοτε, η συστηματική αμπελοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε μέχρι προσφάτως, που η οικογένεια Κιουτσούκη φύτεψε τον πρώτο της αμπελώνα.Η εταιρεία ΚΑΜΑΡΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ ιδρύθηκε το 2009. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, με όλα τα μέλη της να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Το οινοποιείο καταλαμβάνει μια έκταση 950m2. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και κάθε στάδιο της παραγωγής ελέγχεται πλήρως. Ξεκινώντας από μια φιλοσοφία ζωής που βασίζεται στην αγάπη και το σεβασμό για το περιβάλλον και εμμονή στην ποιότητα ξεκίνησε η φύτευση και η καλλιέργεια του αμπελώνα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους. Στη φύτευση του αμπελώνα δόθηκε έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Πιο συγκεκριμένα, καλλιεργούνται 4 αρχαίες ελληνικές ποικιλίες: η Μαλαγουζιά, το Ασσύρτικο, ο Ροδίτης (λευκές ποικιλίες) και το Ξινόμαυρο (ερυθρή ποικιλία), μαζί με κάποιες διεθνείς ποικιλίες: Μerlot, Syrah και Sauvignon Blanc. Η διαδικασία οινοποίησης, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου, ακολουθεί κι αυτή τις ίδιες ποιοτικές πρακτικές καθώς όλα τα κρασιά είναι βιολογικά πιστοποιημένα. Από το 2016 ξεκινά και η παραγωγή λευκών κρασιών ακολουθώντας τις παραδοσιακές μεθόδους ερυθρής οινοποίησης ( orange wines) καθώς και η παραγωγή φυσικών κρασιών (ελάχιστη οινολογική παρέμβαση, χαμηλά θειώδη) σε περιορισμένες ποσότητες. Το οινοποιείο ΚΑΜΑΡΑ, συνδυάζοντας την τεχνολογία με την παράδοση παράγει κρασιά με «προσωπικότητα», που εκφράζουν το terroir, εξελίσσονται στην πάροδο του χρόνου χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Το κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στην περιοχή των Κοκκινογείων της Δράμας, σε μία στενή κοιλάδα που περιστοιχίζεται αμφιθεατρικά από τρία μεγάλα όρη (Φαλακρό, Μενοίκιο, Παγγαίο) αφήνοντας μεταξύ τους δίοδο προς το Αιγαίο πέλαγος. Αυτή η γεωγραφική διαμόρφωση, προσδίδει στους αμπελώνες μας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, με δροσερούς ανέμους κατά τη διάρκεια της νύκτας. Έτσι, παρατείνεται η περίοδος ωρίμανσης, δίνοντας στα σταφύλια τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας, συγκεντρώνοντας παράλληλα υψηλά αρωματικά και φαινολικά χαρακτηριστικά. Κύριος στόχος του κτήματος Παυλίδη είναι η παραγωγή εκλεκτών οίνων, οι οποίοι να φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής τους. Για την επίτευξη των στόχων μας διαθέτουμε αμπελώνα 650 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας σε κάθε στάδιο. Ειδικότερα το κτήμα Παυλίδη έχει να παρουσιάσει την οικογένεια του ΤΗΕΜΑ, με το λευκό να γεννιέται από τη σύζευξη του Ασύρτικου με το Sauvignon Blanc, το ερυθρό αποτέλεσμα της συνύπαρξης του Αγιωργήτικου με το Syrah και το ροζέ παραγόμενο από σταφύλια της ισπανικής ποικιλίας Tempranillo. Επίσης, υπάρχουν τα μονοποικιλιακά EMPHASIS Ασύρτικο, Chardonnay, Tempranillo και Syrah.

Το οινοποιείο της Αναστασίας Φράγκου βρίσκεται στην περιοχή της Ραφήνας και από το 1999 επικεντρώθηκε στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες που ανέρχονται σε 140 στρέμματα, βρίσκονται στις περιοχές των Σπάτων του Πικερμίου αλλά και της Ραφήνας , με την καθεμιά περιοχή να επικεντρώνεται στην οινοποίηση διαφορετικών κρασιών με σκοπό τη καλύτερη γευστική έκφραση της ποικιλίας και την ανάδειξη της ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής . Στην περιοχή των Σπάτων βρίσκονται αμπέλια με Σαββατιανό άνω των 60 ετών και από εκεί παράγεται η ετικέτα Σαββατιανό. Στην περιοχή του Πικερμίου είναι φυτεμένα αμπέλια με Μαλαγουζιά , Αγιωργίτικο , Merlot , Syrah , φυτεύσεις οι οποίες έγιναν την τελευταία 15ετία . Κύριο χαρακτηριστικό στην καλλιέργεια όλων των αμπελιών είναι η χαμηλή στρεμματική απόδοση και η καλύτερη δυνατή συγκομιδή ποιοτικά ανώτερου σταφυλιού , πλούσιο σε γευστικό αλλά και φαινολικό δυναμικό με την ευγενική έκφραση των αρωματικών στοιχείων κάθε ποικιλίας ξεχωριστά .Η παραγωγή ανέρχεται σε 40000 ετησίως . Οι διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς για το Σαββατιανό και το Νέηλυς ( Μαλαγουζιά) είναι πολλές.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής βιομηχανίας κρασιού, όταν αποχώρησε από τον Όμιλο Μπουτάρη. Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη εκτείνονται στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στα ανατολικά του βουνού απλώνεται ο αμπελώνας της Νάουσας, ο οποίος έχει έκταση που ξεπερνά τα 500 στρέμματα και βρίσκεται εντός της ομώνυμης ζώνης ΟΠΑΠ, σε υψόμετρο 250-350 μέτρων. Στο έδαφος με την αργιλώδη και αμμοαργιλώδη σύσταση καλλιεργούνται διάφορες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται στο ντόπιο Ξινόμαυρο. Το εκτεταμένο πρόγραμμα αναμπέλωσης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον αμπελώνα έχει ως στόχο την παραγωγή σταφυλιών καλύτερης ποιότητας, μέσα από την επιλογή των σωστών κλώνων του Ξινόμαυρου για το σωστό τύπο εδάφους, την εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων διαμόρφωσης και σύγχρονων τεχνικών διευθέτησης του φυλλώματος. Στο Αμύνταιο, επίσης μία από τις ζώνες ΟΠΑΠ της Βόρειας Ελλάδας, ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 170 στεμμάτων, ενώ η παραγωγή συμπληρώνεται μέσω συμβάσεων με επιλεγμένους παραγωγούς για συνολική έκταση 400 επιπλέον στρεμμάτων. Το σχεδόν ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής γίνεται ηπιότερο χάρη στη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, οι οποίες δημιουργούν ένα μοναδικό μικροκλίμα. Στα φτωχά, αμμώδη εδάφη του αμπελώνα, και σε υψόμετρο 750 μέτρων, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται, και εδώ, στις γηγενείς Ξινόμαυρο και Ροδίτη. Όλα τα κρασιά της Κυρ-Γιάννη διακρίνονται για το ιδιαίτερο στιλ τους, χάρη στη μικροοινοποίηση και την κατάλληλη επιλογή των χαρμανιών. Ο συνδυασμός λεπτών αλλά ευδιάκριτων αρωμάτων φρούτου και δροσερής οξύτητας προσφέρει στα κρασιά προσωπικότητα και δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου συνόλου στο στόμα.

Η οικογενειακή οινοποιία VRINIOTIS WINERY βρίσκεται στα Γιάλτρα ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας 14 χιλιόμετρα από την Αιδηψό. Η σχέση με το αμπέλι και το κρασί κρατάει από παλιά, από την εποχή που οι πρόγονοι του Κωνσταντίνου Βρυνιώτη άρχισαν να φυτεύουν αμπέλια στην περιοχή και έχτισαν το παλαιό πέτρινο πατητήρι-οινοποιείο. Ακριβώς δίπλα στο παλαιό πέτρινο πατητήρι με την παραδοσιακή υπόγεια δεξαμενή ζύμωσης βρίσκεται και το νέο οινοποιείο.Το νέο οινοποιείο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική της Αιδηψού, η οποία επιβάλει παραδοσιακή γραμμή και απαλούς χρωματισμούς.Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο όλες τις ημέρες του έτους και διαθέτει αίθουσα δοκιμής – γευσιγνωσίας για την δοκιμή των κρασιών από τους επισκέπτες. Η δεσπόζουσα θέση του οινοποιείου προσφέρει πανοραμική θέα, καθώς από όλους τους χώρους του μπορεί κανείς να αγναντεύσει τον αμπελώνα, τον βόρειο Ευβοικό, την πολίχνη της Αιδηψού και τον δίαυλο των Ωρεών που οδηγεί στο Αιγαίο.

Το οινοποιείο βρίσκεται στο χωριό Δαφνές κοντά στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης. Η περιοχή έχει πλούσια αμπελοοινική ιστορία και έχει καθοριστεί ως ζώνη ΠΟΠ. Εκεί παράγεται ο ερυθρός οίνος Δαφνές ΠΟΠ από την ποικιλία Λιάτικο. Από τον παππού στον πατέρα και μετά στον εγγονό, η οικογένεια Δουλουφάκη ασχολήθηκε με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών. Μισό και πλέον αιώνα μετά, το ίδιο οινοποιείο εκσυγχρονισμένο συνεχίζει με το ίδιο μεράκι την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Την οικογενειακή οινική παράδοση συνεχίζει τώρα πια ο κ. Νίκος Δουλουφάκης, με σπουδές οινολογίας στo Piemonte της Ιταλίας, μία περιοχή όπου η ενασχόληση με το κρασί έχει αναχθεί σε επιστήμη. Κύριο μέλημά του εξ αρχής ήταν η αναδιάρθρωση των οικογενειακών αμπελώνων και ο εκσυγχρονισμός του οινοποιείου.