Το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2020 στον Chef της Εtoile Σταύρο Κουστένη

Κουστένης Βραβείο Etoile

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2020 για τον Executive Chef Σταύρο Κουστένη!

Εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει την τέχνη της Μαγειρικής στα εργαστήρια της Etoile, έχει ένα περιζήτητο βιογραφικό και μετράει Βραβεία και διακρίσεις: ο λόγος για τον Executive Chef της Etoile, Σταύρο Κουστένη που φέτος πρόσθεσε ακόμα ένα Βραβείο στο ενεργητικό του. Το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2020 έρχεται από ένα γαστρονομικό θεσμό με κύρος (Αθηνόραμα) που στόχο έχει να αναδείξει το σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής κουζίνας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το έργο κορυφαίων Chef σε εστιατόρια ανά την Ελλάδα.

Στην λαμπρή τελετή της απονομής των Βραβείων που έλαβε χώρα στο Macedonia Palace της Θεσσαλονίκης, ο Executive Chef Σταύρος Κουστένης κέρδισε τις εντυπώσεις με τις ανατρεπτικές νεοελληνικές νότες που προσθέτει στα πιάτα του από την ρομαντική ταράτσα του εστιατορίου Cezar στη Λίνδο της Ρόδου. Με αναφορές στην τοπική κουζίνα που δε φοβούνται να λοξοκοιτάξουν δημιουργικά προς τη Μεσόγειο και την Ασία, το έργο του αναμφισβήτητα έχει συμβάλλει στην εξέλιξη της Ελληνικής γαστρονομίας καθώς αυτή αποκτά ένα νέο πρόσωπο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, για αυτήν την επιτυχία καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι αναμνήσεις των γεύσεων που αναδύονται από την παιδική του ηλικία όπως αυτές τις αφομοίωσε μέσα από το καθημερινό σπιτικό ελληνικό τραπέζι. Μάλιστα, σημειώνει χαρακτηριστικά: ‘δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς γερές βάσεις και αναμνήσεις’. Έχοντας ήδη στην κατοχή του το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019 και 2020, προχωρά με νέα υποψηφιότητα για το 2021 και του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Κάπου ανάμεσα στις αίθουσες διδασκαλίας της Etoile και στην εργασία του, τον βρήκαμε και του ζητήσαμε να μας δώσει τις απαντήσεις του σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν όλους όσους θέλουν να φτάσουν στην κορυφή!

Μετράς βραβεία, βρίσκεσαι σε μία απαιτητική θέση, εμπνέεις δεκάδες σπουδαστές καθημερινά. Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; Πώς έγινες Chef;
Δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις τη στιγμή που ξεκινάει κάτι.. έγινα Chef μάλλον τυχαία. Ενώ πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω, μόνο όταν μου πρότεινε ο αδελφός μου να γραφτώ σε μια σχολή μαγειρικής άρχισε να περνά από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα να το κάνω επάγγελμα.

Πώς θα περιέγραφες το προσωπικό σου στιλ στη μαγειρική;
Θα πω μια φράση που έγραψε κάποτε μια κριτικός  για μένα αφού δοκίμασε τα πιάτα μου “Funky pop μαγειρική με γευστικό βάθος! Με τα πιάτα του Stavros Koustenis περνάς καλά!”

Τί ρόλο έχει παίξει η εκπαίδευση στην καριέρα σου;
Σαφέστατα τον πρωταρχικό. Η καλή εκπαίδευση θα σε κάνει καλό μάγειρα. Το ταλέντο έρχεται σε δεύτερη μοίρα συνήθως. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνδυαστεί για να ξεχωρίσει κανείς στο χώρο. Μόνο αν συνδυάσεις το ταλέντο με τη γνώση και την τεχνική φτάνεις στην κορυφή.

Ποιες είναι οι δεξιότητες που πιστεύεις ότι πρέπει να έχει ένας Chef πέρα από τη γνώση και το ταλέντο;
Αισθητική!!!! Για μένα είναι το παν!Προσαρμόζεται ακόμη και στη γεύση !!

Τί θα συμβούλευες ένα νέο που αγαπά τη μαγειρική και θέλει να την κάνει επάγγελμα;
Φυσικά το πρώτο είναι να μεριμνήσει να λάβει τη σωστή εκπαίδευση. Είναι σημαντικό να βρεθεί δίπλα σε καλούς δασκάλους, να αποκτήσει εμπειρία και γνώση με οργάνωση και συστηματικότητα. Έπειτα πρέπει να κοιτά συνέχεια τον στόχο και να επιστρατεύει πείσμα και πειθαρχία για να μην ξεφύγει από την πορεία του.

Γιατί ένας σπουδαστής της Etoile έχει προβάδισμα στον χώρο;
Στην Etoile γίνεται δουλειά που έχει να επιδείξει ποιότητα σε όλα τα επίπεδα. Ο σπουδαστής της έχει ξεκάθαρα προβάδισμα στο χώρο, λαμβάνει καθημερινά εκπαίδευση άριστων προδιαγραφών, αποκτά πολύτιμη εμπειρία μέσα από άπειρες παρασκευές που ετοιμάζουμε στα εργαστήρια και βρίσκεται δίπλα σε αξιόλογους εκπαιδευτές.

Πού βρίσκονται οι σπουδαστές σου σήμερα;
Είμαι πολύ υπερήφανος για τα παιδιά που έχουν περάσει από δίπλα μου: σήμερα πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην επαγγελματική μου ομάδα, ενώ μετράμε και αποφοίτους σε πολλές πλευρές της γης: στο Όσλο, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη και μάλιστα σε εστιατόρια με αστέρια Michelin…!